Ergül Keskin

Anti Aging Ürünleri Ne Zaman Kullanılmaya Başlanmalı?

İnce çizgiler, kaz ayakları, koyu göz altı halkaları ve mat bir cilt rengi… Günümüzde bunlar gibi gözle görülebilir yaşlanma belirtilerini hedef alan pek çok ürün var elbette. Bu ürünler genel olarak “anti aging” başlığı altında karşımıza çıkıyor. Ancak anti aging ürünlerini kullanmaya başlamak için ideal zamanın tam olarak ne zaman olduğunu kestirebilmek o kadar kolay olmuyor. Peki, anti aging kullanımına ne zaman başlamak gerekiyor?

Güzellik uzmanları cildin 25 yaşından itibaren yaşlanmaya başlayacağı konusunda hemfikirler ve önlem almak için yola erken çıkmanızı tavsiye ediyorlar. Dolayısıyla cildimizin yavaş yavaş kollajen kaybetmeye başladığı 30’lu yaşların yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerini günlük güzellik rutinine katılması gereken dönemler olduğunu söylemek mümkün. Tamam ama tam olarak ne zaman anti aging kullanımına başlamalı ve nasıl bir yol izlemeli?

Anti Aging Ürünlere Ne Zaman Başlamalı?

Anti aging, yani yaşlanma karşıtı uygulamalar için aslında henüz daha yaşlanma süreci başlamamışken harekete geçmek gerekiyor. Bunun arkasındaki mantık ise gayet basit: Yaşlanma karşıtı ürünleri daha erken dönemlerde, örneğin 30’lu yaşların başında günlük cilt bakım rutinine dahil etmeye başlarsanız, cildiniz anti aging ürünleri 40’ların sonunda kullanmaya başlayanlara kıyasla daha az belirtiye sahip olacaktır.

Zamanlamayı tespit etmek için yaşlanma süreci ile kendini göstermeye başlayan cilt lekelerinin oluşmasını beklemeye ise hiç gerek yok. Ayrıca kaz ayaklarının derinleşmesini de beklemeyin! Çünkü yaşlanma karşıtı ürünleri genç yaşta kullanarak önleyici adımlar atmak, cildinizin daha geç yaşlanmasına yardımcı olacaktır.

Anti Aging Ürününüzü Cilt Tipinize Göre Seçin

Yaşlanma karşıtı ürünleri kullanmaya karar verdikten sonra karşılaşabileceğiniz en büyük zorluk, sanıyoruz ki cilt tipinize en uygun ürünün hangisi olduğuna karar vermek. Cilt tipleri çok yağlı, hassas, kuru ve karma olmak üzere çok farklı özelliklere sahip 4 ana türden oluşmaktadır. Bu nedenle bir anti aging cilt bakım ürününü günlük güzellik rutininize ekleyip eklememeye karar vermeden önce ürün içeriğinin cildinizde olumsuz bir etkisi olmayacağından emin olmalısınız.

Cildi tanımanız, iyi analiz etmeniz ve ona göre bir anti aging ürünü seçmeniz son derece önemli. Kuru bir cilde sahipseniz yağ oranını dengeleyecek anti aging ürünler kullanmalı, karma veya yağlı bir cildiniz varsa buna uygun bir içeriğe sahip ürünlere odaklanmalısınız. Eğer çok hassas bir cildiniz varsa bu durumda mutlaka bir uzmana danışmasını tavsiye ederiz.

Cilt tipinize göre cilt bakım önerilerimiz için ise Cilt Türüne Göre Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Güneş Yerinde Kalsın, Cildiniz Bozulmasın

Kullanacağınız anti aging ürünleri listenizinin en başında mutlaka bir güneş koruyucu olmalı. Çünkü erken yaşlanma belirtilerini azaltmanın yolu, günlük güneş koruyucu kullanmaktan geçmektedir. Güneşe maruz kalma, cildin yaşlanma sürecine büyük ölçüde etki ettiğinden koruyucu ürünler kullanmanız yararınıza olacaktır.

Bu doğrultuda her gün cildinize güneş kremi uygulamalısınız. Yanlış okumadınız; gerçekten de yaz veya kış fark etmeksizin güneş ışınlarına maruz kalacağınız her gün kendinizi bu ışınların zararlı etkilerinden korumalısınız.

Vitaminlerle Gelen Anti Aging

Yaşlanma karşıtı cilt bakımı mücadelesindeki bir sonraki adım, geniş ürün yelpazesindeki en iyi temel bileşenleri tanımaktır. Kısacası şimdi biraz kimya dersi zamanı! Pek çok cilt sağlığı uzmanı, ciltteki ince çizgileri ve cilt gevşekliğini iyileştirmek için retinol, retinil esterler veya retinaldehit gibi A vitamini türevlerine sahip olan ürünleri önerir.

Oksidatif stres ve güneşten gelen UV radyasyonu nihayetinde ciltteki renk değişimi anlamına gelen pigmentasyona ve kırışıklıklara yol açan kollajen ve elastini parçalayan enzimler oluşturarak cilt yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynar. A vitamini türevlerini içeren kırışıklık önleyici kremler, yeni kollajen birikimi oluşmasına önayak olabilir ve Tıp İ prokollajenini artırarak cildin bozulmasını önleyebilir.

Kollajen, cildin daha genç görünmesini sağlayan esnekliği ve sıkılığı veren bir proteindir. Dolayısıyla yaşlanma karşıtı cilt bakım rutininize A vitamini içeren bir anti aging ürünü ekleyerek başlamak, en mantıklı adım olacaktır.

Katman Katman Gençlik

Anti aging bakımı yapmanın sırrı, ürünleri katmanlamaktan geçiyor. Yani sırasıyla bir diğerinin etkisini güçlendirecek bakım süreçlerini uygulamanız gerekiyor. Bu sayede kullandığınız tüm ürünlerden ve bakım uygulamalarından en yüksek verimi elde edebilmeniz söz konusu olacaktır. Örneğin akşamları yüzünüzü makyajdan ve kirlerden arındırmak için makyaj çıkartıcı ürünler kullanın. Ardından tonik, cildinize uygun serum veya gece kremi ve göz kremi uygulayın.

Ancak bazı anti aging amaçlı içerik konsantrasyonlarının belirli cilt tiplerini tahriş edebileceğini unutmamanız yararınıza olacaktır. Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçebilmek için her bakım aşamasında anti aging ürünlerinizi bezelye büyüklüğünde kullanmak yeterli olacaktır.

Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Benimseyin

Anti aging ürünleri kullanmak, her ne kadar yaşlanma sürecini yavaşlatsa da sağlıksız bir yaşam tarzına sahipseniz istediğiniz sonuçlara ne yazık ki ulaşamayacağınızı belirtmek zorundayız. Bu nedenle yaşlanma etkilerini en aza indirmek için mutlaka hayat stilinizi gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

Hayat tarzınızı sağlıklı bir yöne çekmeye uyku rutininizi düzenleyerek başlayabilirsiniz. Bunun sonucunda ise daha az yorgunluk belirtisi yaşar ve dolayısıyla günlük hayatınızı daha aktif bir şekilde yönetebilirsiniz. Ayrıca rafine şekerden uzak durmak da bir diğer sağlıklı yaşam adımı olacaktır. Diğer yandan beslenme düzeninize de sağlıklı besinleri dahil etmeli, sigara ve alkol gibi yaşlanma süreçlerini hızlandıran alışkanlıklardan da uzak durmalısınız.

Cilt yapısını destekleyerek hücre onarımına yardımcı olan ve bu yönüyle harika bir anti aging uygulama olarak nitelendirilen Somon DNA hakkında bilgi sahibi olmak için Zamanın Etkilerine Karşı Koymayı Sağlayan İksir Somon DNA Nedir? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar