Ergül Keskin

Cilde İyi Gelen Besinler Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?

Hangi cilt bakım ürünlerini kullanırsanız kullanın cildinizdeki sorunlardan kurtulamıyor musunuz? Ne kadar yeni nesil cilt bakım uygulaması varsa hepsine başvurduğunuz halde uzun vadeli sonuçlar alamadınız mı? Peki temel sorunun beslenme rutininizin cilde iyi gelen besinler içermemesi olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Cildinizin doğal güzelliğini korumada hiçbir bakım ürünü doğal besinler kadar etkili değildir. Bu açıdan bakıldığında tüketilen besinlerin tek işlevinin mideyi doyurmak olmadığını kavramak çok zor olmayacaktır. Eğer hem fiziksel, hem zihinsel, hem de ruhsal bir doygunluk arıyorsanız, cilde iyi gelen besinler hakkında yeterince bilgi sahibi olmanızda büyük fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Pürüzsüz Bir Görünüm İçin Cilde İyi Gelen Besinler Listesi

Beslenme alışkanlıklarının metabolizma üzerindeki etkilerini mutlaka duymuşsunuzdur. Kötü beslendiğiniz zaman da doğal olarak iç organlar işlevlerini tam olarak yerine getiremez, kilo artışı gözlemlenir, cilt yapısı bozulmaya başlar ve sonuç olarak genel sağlığınız olumsuz yönde etkilenir. Bunun sonucu olarak da memnun kalmayacağınız bir görünüm ortaya çıkar. Beslenme düzeninizi değiştirmediğiniz sürece uyguladığınız güzellik uygulamalarının etkileri de kalıcı olmaz.

Oysa cilde iyi gelen besinler arasından sevdiklerinizi beslenme rutininize ekleyip düzenli olarak tüketmeye başladığınızda durum tam tersine dönebilir. Zamanla organlarınız kendilerini yenilemeye başlar, ideal kiloya ulaşılır, cilt yüzeyi onarım sürecine girer ve güzellik uygulamalarından da zamanla daha iyi sonuçlar almaya başlarsınız. Eğer cildinize iyi gelen besinlerin hangileri olduğunu yeterince merak ettiyseniz, güzelliğiniz için etkili çözümler sunan Ergül Keskin Conture Make up Studio’nun sizin için derlediği cilde iyi gelen besinler listesine artık göz atabiliriz.

1. Avokado

Avokadonun sağlıklı yağlar bakımından zengin olduğunu biliyorsunuzdur. Bu yağların cilt yapısı başta olmak üzere genel vücut sağlığına oldukça faydaları olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır. Avokado, cildin esnekliğini ve nemini korumaya yardımcı olmanın yanı sıra kırışıklık oluşumunu da önlemeye katkıda bulunur. İyi bir E vitamini ve antioksidan kaynağı olarak da görebileceğimiz avokado, kolajen yapısını da desteklemektedir. Ayrıca aknelerin ortadan kaldırılması, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının rahatlatılması için de avokado iyi bir besin tercihi olabilir.

Cilt yüzeyinde rahatsız edici bir görünüme neden olan akneler ve siyah noktalardan kurtulmak için yapabileceklerinizi Siyah Nokta Temizleme Rehberi’nden öğrenebilirsiniz.

2. Ayçekirdeği

Genel olarak birçok kuruyemişin cildi güçlendirmeye yardımcı olduğunu iddia etmek mümkün. Ayçekirdeği de buna mükemmel bir örnek oluşturuyor. Ayçiçeği bitkisinin meyvesi olan ayçekirdeği, her ne kadar çok yağlı olarak bilinse de çiğ tüketiminde cilt için faydalı yağları sayesinde hem lezzetli hem de besleyici bir yemiş olarak değerlendirilebilir. Ek olarak iyi bir antioksidan kaynağı da olan ayçekirdeği E vitamini başta olmak üzere selenyum ve çinko gibi önemli mineral ve vitaminler de barındırmaktadır. Bu da elbette ayçekirdeğinin cilt için son derece yararlı bileşenlere sahip olduğunu ispatlamaktadır.

3. Balık

Balıkların zihni güçlendirdiği ve cilde iyi gelen besinler arasında yer aldığı bilinen bir gerçek. Dolayısıyla başta somon, uskumru ve ringa balığı olmak üzere yağlı faydalı yağlar bakımından zengin balık türlerinin sağlıklı bir cilt için olmazsa olmaz olduğunu söylersek, yanılmış olmayız. Mükemmel birer Omega 3 yağ asidi kaynağı olan bu balıklar, cildin kurumasını ve akne oluşumunu önlemeyi mümkün kılmaktadır. Ayrıca güneşin cilt üzerindeki zararlı etkilerini minimuma indirmeye yardımcı olan balık ürünleri, ciltteki hassasiyetlerin giderilmesini de destekler.

Doğal bir serum olan ve cildi gençleştirme etkisi bulunan Somon DNA uygulamamız hakkında bilgi sahibi olmak için Zamanın Etkilerine Karşı Koymayı Sağlayan İksir Somon DNA Nedir? başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

4. Bitter Çikolata

Günde yaklaşık 28 gram kadar bitter çikolata tüketmeniz halinde cildinizin radyasyonun etkilerine daha dirençli hale gelebileceğini biliyor muydunuz? Eğer bilmiyorsanız, artık bitter çikolata tüketmek için bir nedeniniz daha oldu demektir. Üstelik bitter çikolata, içerdiği kakaoda bulunan flavanoller ve antioksidan sayesinde cildi nemlendirmeyi de sağlıyor.

Bu da cilt yüzeyinde pullanma oluşumunun önüne geçmek için etkili bir yöntem olarak görülebilir. Ancak kontrolsüz beslenmemek adına fazla tüketimden kaçınmak yararınıza olacaktır. Tüketeceğiniz bitter çikolatadaki kakao oranının %70 olması ise çikolatadan daha fazla verim almanızı sağlayacaktır.

5. Brokoli

Pek çok yeşil sebze gibi brokolinin de sağlığımız için kritik derecede faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu sebzenin cilt kanseri dahil olmak üzere pek çok kanser türevi karşısında sağlığı koruyucu bir etkiye sahip olması, brokoliyi diğer birçok besinden farklı kılan özelliklerinden biri olarak değerlendirilebilir. Bunun yanı sıra brokoli, zararlı serbest radikalleri nötralize ederek UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı da bir kalkan oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

6. Ceviz

Ayçekirdeği gibi ceviz de cilde iyi gelen besinler arasında yer alan kuruyemişlerden. Sağlıklı yağlarca zengin bir besin olan ceviz, cilt yüzeyinde hücre yapısının korunmasını desteklediği gibi kırışıklık oluşumunu geciktirmeye de yardımcı olmaktadır. Yine E vitamini deposu besinlerden biri olan cevizin toksinlerin vücuda girmesini önlediği de savunulabilir.

7. Domates

Mutfakların baş tacı domates, harika bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra likopen içeriğiyle cildin yaşlanmasını önlemeye ve leke oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Buna ek olarak domatesin cildi güneşten koruyucu etkisi de bulunmaktadır. Öte yandan serbest radikallerle savaşmayı mümkün kılan antioksidan işlevi gören likopenler cildin parlaklığına yeniden kavuşmasına da katkıda bulunuyor.

8. Havuç

Soğuk havalarda şifa niyetine tükettiğimiz havucun cilt sağlığı için en faydalı besinlerden biri olduğunu daha önceden duymuş muydunuz? Eğer duymadıysanız, havucun cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak rastladığınız bir A vitamini türevi olan “retinol” kaynağı olduğunu belirtmemizde büyük fayda var. Retinol, kırışıklarla mücadelede en etkin maddelerdendir. Bu nedenle cilt sağlığınız için günde 1 havuç yemek, sizin de pürüzsüz ve yenilenmiş bir cilde kavuşmanızı sağlayacaktır.

9. Soya

İçeriğinde doğal östrojen bulunduran soya, özellikle kadınların cildinin daima genç kalmasına yardımcı oluyor. Menopoz sonrasında artan cilt kuruluğuna karşı nemlendirici etkisi bulunan soya, cildin esnekliğini kaybetmemesi adına oldukça faydalı bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra soya proteinleri pek çok kronik rahatsızlıkla mücadelede de büyük bir rol oynuyor. Ayrıca cildi UV ışınlarına karşı koruma görevi bulunan soya, bu yönü ile cilt kanserine karşı da adeta bir kalkan işlevi görüyor.

10. Yeşil Çay

Cilde iyi gelen besinler listemizde yer verdiğimiz bir diğer besin ise yeşil çay. Sağlıklı bir cilt için oldukça iyi bir besin olan yeşil çay, cilt hasarlarını onarmayı destekliyor. Cilde ihtiyaç duyduğu nemi kazandırmaya katkıda bulunan yeşil çayın buna benzer şekilde cildin pürüzsüz hale gelmesinde önemli bir faktör olduğu da biliniyor. Zaten bu gibi özelliklerinden dolayı yeşil çayın kozmetik sektöründe en çok kullanılan besinlerden biri olduğuna sıklıkla şahit olduğumuzu söyleyebiliriz.

Sağlıklı beslenmeye başladıktan sonra daha güzel sahip olmak için evde yapabileceğiniz cilt bakım uygulamalarını Cilt Türüne Göre Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atarak öğrenebilirsiniz.