Ergül Keskin

Soru İşaretlerine Son: Epilasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ergenlik dönemi ile birlikte hızla uzamaya başlayan vücut tüyleri, hem kadınlar hem de erkekler için kişisel bakımın en önemli parçalarından biri haline geliyor. Özellikle tarih boyunca kadınların istenmeyen tüyler konusunda girdiği mücadeleler, epilasyon kavramının ortaya çıkmasında büyük bir rol oynuyor. Ancak günümüzde kadın veya erkek fark etmeksizin birçok kişinin istenmeyen tüylerden kurtulmak için başvurduğu epilasyon teknikleri teknolojinin desteğiyle çeşitlenmeye devam ederken epilasyon nedir sorusunun net bir cevabını bulmak da giderek önem kazanıyor.

Epilasyon dendiğinde hiç şüphesiz ki birçok kişinin zihninde benzer görüntüler canlanıyor, fakat yine de herkesin epilasyon hakkında yeterli bilgiye sahip olduğu söylenemez. Kusursuz güzelliğiniz için uzun yıllardır hizmetlerine devam eden Ergül Keskin Conture Make up Studio’nun alanında uzman ekibinin epilasyon konusunda detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler için hazırladığı bu içerikte ise ihtiyaç duyduğunuz her şeyi bulabilmeniz mümkün.

Epilasyon Nedir?

Bildiğiniz üzere insan vücudunun birçok bölgesinde tüy bulunabilir. Saç, kaş ve kirpiklerin dışında koltuk altı, kollar, bikini bölgesi, ense ve bacaklar gibi uzadıkça estetik olmayan görüntülere yol açan tüyler ise epilasyonun ana konusunu oluşturmaktadır. Buna göre, epilasyon yöntemleri ile vücuttaki istenmeyen tüylerden belirli bir süreliğine kurtulmak söz konusu olabilir.

Bu doğrultuda, epilasyon kavramını kişiyi rahatsız eden tüyleri yok etmeyi sağlayan yöntemlerin genel adı olarak değerlendirebilmek mümkün. Epilasyon nedir sorusunu açıkladığımıza göre dilerseniz epilasyonun nasıl yapılabileceğini inceleyip en yaygın kullanılan epilasyon yöntemlerine göz atarak sizin için en uygun olan tekniği bulmanıza yardımcı olalım.

Epilasyon Nasıl Yapılır?

Vücut tüylerini almak için uygulayabileceğiniz çok sayıda yöntem var. Dolayısıyla epilasyon nasıl yapılır sorusunun yanıtı da seçeceğiniz epilasyon yöntemine göre değişkenlik gösterebiliyor. Buna karşın temel olarak hepsinin tüyleri kıl köklerinden itibaren yok etmeye yönelik tekniklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Bazı epilasyon yöntemleri tüyleri daha nazik almayı sağlarken bazıları daha etkili ve uzun süreli sonuçlar için daha kapsamlı olabiliyor. Burada önemli olan, hangi yönteme ihtiyaç duyduğunuz. Tüylerinizin uzama hızı, sıklığı, rengi, cildinizin hassasiyet seviyesi, tüylerden ne kadar süre kurtulmak istediğiniz gibi faktörleri değerlendirdikten sonra ihtiyacınız olan epilasyon türüne de kolayca karar verebilirsiniz.

Peki hangi epilasyon yöntemleri yaygın olarak kullanılıyor, hangileri daha uzun süre pürüzsüz bir cildin keyfini yaşamayı mümkün kılıyor ve bu yöntemler nasıl uygulanıyor? Merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını içeriğin devamında ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Ağda ile Epilasyon

En geleneksel epilasyon tekniği olan ağda, çeşitli maddelerden hazırlanan yapışkan içeriğin cilt üzerine yapıştırılıp kılların çekilmesi esasına dayalı bir işlemdir. Belki binlerce yıldır istenmeyen tüylerden kurtulmak için uygulanan ağda, eskiden çam sakızının eritilmesi ile hazırlanırken artık günümüzde kozmetik sektöründeki gelişmeler doğrultusunda birçok farklı maddeden üretilebiliyor. Sir ağda, ılık ağda, soğuk ağda, boncuk ağda gibi çeşitleri bulunan ağda ile epilasyon sayesinde tüylerin uzama hızına da bağlı olarak 1 ila 3 hafta kadar tüylerden uzak kalınabiliyor.

Ağdanın en popüler epilasyon yöntemlerinden biri olmasında hiç şüphesiz ki diğerlerine kıyasla daha uygun fiyatlı olması ve eczane, market gibi birçok yerde kolaylıkla bulunabilir malzemelerle uygulanabilmesi önemli bir rol oynuyor. Ancak uygulama sırasında acı hissedilen ağda yönteminden daha uzun süre pürüzsüz kalmaya imkan tanıyan diğer epilasyon yöntemleri de giderek daha yaygın hale geliyor.

Epilatör ile Epilasyon

Tüyleri direkt foliküllerden ayıran elektronik bir cihaz olan epilatörleri, üzerinde çok sayıda cımbız bulunan bir başlığa benzetmek yanlış olmayacaktır. Cilt üzerinde kaydırılarak tüyleri oldukça seri bir biçimde kıl kökünden ayıran epilatörler, yine tüylerin uzama hızına göre 3 ila 6 hafta boyunca tüyler olmadan yaşama fırsatı sunuyor. Ayrıca epilatör kullananların önemli bir kısmı, yeniden çıkan tüylerinin eskisinden daha cılız olduğunu belirtiyor.

Vücudun farklı bölgeleri için farklı büyüklükte ve yapıda başlıklarla birlikte kullanılabilen epilatörler, ağdadan daha temiz bir uygulama biçimine sahip olduğu ve genellikle cildin daha uzun süre pürüzsüz kalmasını sağladığı için tercih ediliyor. Ek olarak birçok markanın farklı fiyatlarda ve özelliklerde epilatör cihazı üretip müşterilerinin beğenisine sunduğunu da belirtmiş olalım.

Lazer Epilasyon

İstenmeyen tüylerden uzun dönemli olarak kurtulmak için etkili bir yöntem olan lazer epilasyon ile kıl köklerine belli dalga boylarında lazer ışını veriliyor. Bu sayede kıl kökleri tahrip edilerek kurutuluyor ve tüylerin giderek zayıflaması sağlanıyor. Kişiye göre seans süresi değişiklik gösterse de ortalama 8-10 seans sonunda lazer epilasyon ile sonuç alınabildiği söylenebilir.

Ancak hassas ciltlere ve açık renk tüylere sahip olanlar için lazer epilasyonun önerilen bir işlem olmadığını belirtmemizde fayda var. Ayrıca uygulama süresince bir miktar acı hissedildiğini de söylemek yanlış olmayacaktır. Öte yandan lazer epilasyon yönteminin de teknolojinin desteğiyle farklı ihtiyaçlar odağında çeşitlere ayrıldığına şahit olabilirsiniz.

İğneli Epilasyon

Kıl foliküllerine çok ince bir iğne aracılığıyla elektrik akımı vererek kıl kökünün yakılmasını sağlayan iğneli epilasyon, özellikle açık renkli ve ince tüylü kişilerin hayatlarını kolaylaştıran bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Her bir kıl için aynı işlemin tekrarlanması esasına dayanan bu yöntem, çoğunlukla lazer epilasyonun etkili olmadığı kişiler tarafından tercih ediliyor.

Hafif bir ağrı hissedilebilen, ancak son derece etkili bir epilasyon tekniği olan iğneli epilasyon ile tüylerden kurtulmak için yaklaşık 6 ay ila 1 yıl arasında işlem yaptırmak gerekiyor. Kişiye özel iğnelerin kullanıldığı iğneli epilasyon oldukça güvenli bir uygulama olsa da işlemlerin profesyonel kişiler tarafından yapılması gerektiğini, aksi halde ciltte komplikasyonlar oluşabileceğini belirtmeden geçmeyelim.

IPL Foto Epilasyon

IPL Foto cihazının bir kadının bacağı üzerinde uygulanması

Bir tür lazer epilasyon çeşidi olan IPL foto epilasyonda istenmeyen tüyler, güçlü ışınlar aracılığıyla yok edilir. Kıl köklerinin tamamen temizlenmesi amacıyla uygulanan IPL foto epilasyonun en etkili epilasyon tekniklerinden biri olduğu rahatlıkla iddia edilebilir. Fakat hiç şüphesiz ki uygulamadan en yüksek verimi alabilmek için Ergül Keskin Conture Make up Studio ekibi gibi alanında uzman kişilere başvurmanızda büyük yarar var.

%80-90 oranında tüylerden tamamen kurtulmaya imkan tanıyan IPL foto epilasyon, özellikle koyu renkli tüylere sahip olan kişilerde daha başarılı olmaktadır. Ayrıca ince tüylerde başarı oranı düşük olan bu işlem süresince az miktarda ağrı da hissedilebilir.

Kimler Epilasyon Yaptırmalı?

Tüysüz, tamamen pürüzsüz ve sağlıklı bir cilde sahip olmak hiç şüphesiz ki herkesin hayali. Ancak ne yazık ki çoğu zaman genetik faktörlerden kimi zaman da yanlış uygulamalardan dolayı istenmeyen tüylere sahip oluyoruz. Bu noktada da epilasyon nedir sorusu zihinlerde yankılanıyor. Yine de epilasyondan önce bu işlemler için uygun koşullara sahip olup olmadığınızı kontrol etmenizde fayda var.

Bu anlamda hamile, ergenliğe henüz girmemiş, kanser hastalığı bulunan veya farklı bir cilt hastalığına sahip kişilerin epilasyon yaptırmadan önce uzman bir doktora danışmalarını öneririz. Tercih edilen epilasyon yöntemine göre nasıl bir cilt bakım uygulaması yapılabileceğini ise epilasyon işlemini yapan uzmanlara danışabilirsiniz.

Evde uygulayabileceğiniz cilt bakımları için ise Cilt Türüne Göre Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Benzer Yazılar