Ergül Keskin

Bilimsel Olarak Etkisi Kanıtlanan Güzellik Uykusu Sırları

Yüzyıllardır kadınlar, bir cilt bakımı seansı olarak gördükleri güzellik uykusuna yatıyorlar. Kimilerine göre ise içi boş bir inançtan ibaret olan güzellik uykusu kavramı, uzun bir süre yalnızca bir efsane gibi görüldü. Ancak bilim insanları güzellik uykusunun gerçekliğini nihayet kanıtladı! Uyku düzeninin insan üzerindeki etkilerini ortaya koyan araştırmalar doğrultusunda güzellik uykusunun bir mit olmadığı, aksine verimli bir uykunun güzelliği önemli ölçüde etkilediği ortaya çıktı.

Hepimiz uyuyoruz. Fakat nasıl uyuyoruz? Haftanın kaç günü kaliteli bir uyku çekiyoruz ya da uyuduğumuz saatlere ne kadar dikkat ediyoruz? İşte tüm bu soruların yanıtları, güzellik uykusu ile doğrudan ilişkili. Peki tam olarak nedir bu meşhur güzellik uykusu ve güzelleşmek için uykuya yatarken nelere dikkat etmeli?

Güzellik Uykusu Nedir?

Uyku sırasında vücudumuzdaki doku ve hücre yenilenmesi en üst seviyeye çıkar. Dolayısıyla uyurken aslında doğal bir bakım süreci söz konusudur. Ancak elbette her uykunuzun güzelliğinize etkisi olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Kimi zaman uzun süredir uyumanıza rağmen hala uykusuz olduğunuzu hissedersiniz ve sanki hiç uyumamış gibisinizdir. Çünkü vücudunuz yeterince dinlenememiştir.

Güzellik uykusundan kalktığınızda ise kendinizi enerjik ve hayata karışmaya hazır hissedersiniz. Çünkü kaliteli bir uykudan uyanmışsınızdır. Dolayısıyla kesintiye uğramamış, tüm hormonların dengelendiği, bütün organların görevini yerine getirebildiği, dinlenme sürecinin başarıyla tamamlandığı mükemmel bir uykuyu güzellik uykusu olarak tanımlayabilmek mümkün.

Neden Güzellik Uykusuna Yatmalısınız?

Siz uyurken başka hiçbir şey yapmadığınızı düşünebilirsiniz. Fakat tüm hücreleriniz bu sırada yoğun bir çalışma içindeler. Vücudunuz ve ruhunuz uykunuzda yeni güne hazırlanmak için ellerinden geleni yaparlar. Eğer onlar süreci tamamlamadan herhangi bir nedenle uyanırsanız, güzellik uykunuz kesintiye uğrayacağından uykunuzu alamaz ve gün boyunca kendinizi yorgun hissedersiniz. Uyku düzeni sağlanmadığı takdirde de uzun vadede yaşlanma süreci hızlanır, göz altlarında torba görünümü oluşmaya başlar, saçlar sağlığını kaybeder, bağışıklık sistemi çökmeye başlar, cilt sağlığını kaybeder.

Gördüğünüz gibi uyku kalitesi, bütün hayatınızı ilgilendiren etkilere sahip. Dolayısıyla uykunuzdan ödün vermemeli ve her uykunuzu mümkün olduğu kadar güzellik uykusuna dönüştürmelisiniz. Buna önem verdiğiniz takdirde vücudunuz daha fazla kollajen üreteceğinden yüzünüzde daha az kırışıklık olur, cildiniz esnekliğini korur, kan akışı hızlandığından cildiniz ışıltı kazanır. Güzellik uykusunun diğer etkilerini ise canlı gözler, sağlıklı ve parlak saçlar, enerjik bir görünüm ve daha sağlıklı bir hayat olarak sıralayabiliriz.

Güzellik Uykusu Açısından Önemli İpuçları

Daha önce de değindiğimiz gibi şimdiye kadar her uykunuz güzellik uykusu olmamış olabilir ama her uykunuzu güzellik uykusuna dönüştürmek sizin elinizde! Bunun için uykunuzu belirli bir düzene oturtmanız yeterli olacaktır. Başlarda güzellik uykusu için hazırlık yapmak çok kolay gelmeyebilir, ancak başarabileceğinize inandığınız takdirde hiçbir güç güzelleşmenizin önüne geçemez. Bu doğrultuda, cilt bakımı konusunda profesyonel bakış açısıyla sizlere uzun yıllardır hizmet vermeye devam eden Ergül Keskin Counture Make up Studio ekibinin mükemmel bir uyku uyumanız için derlediği ipuçlarını değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Geç Saatlerde Yiyecek Tüketmeyin

Uzmanlar, uyku saatinden 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakmamız gerektiğini savunuyor. Çünkü vücuda bir besin girdiğinde sindirim sistemi aktif hale geliyor, gıdaların sindirilme süreci başlıyor ve uyuyana kadar bu sürecin tamamlanmış olması gerekiyor.

Fakat uyumadan kısa bir süre önce yemek yemek, sindirim sisteminin uykuda çalışmaya devam etmesine yol açıyor. Bu nedenle normal şartlar altında uyku ile birlikte aktifleşen vücudu koruma ve onarım sistemleri yeterli seviyede çalışamıyor. Bu da uyandığınızda kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize neden oluyor.

Güzellik uykusu, hücrelerin ve dokuların onarılıp yenilenmesini sağladığı için tüm enzimlerin uyku sırasında doğru çalışması son derece önemli. Dolayısıyla mükemmel bir uyku için gün içinde dengeli beslenmeye ve akşamları vücuda aşırı besin yüklememeye dikkat etmenizde fayda var.

Yeteri Kadar Su İçin

Su, hayatımızda kilit rol oynuyor. Doğal olarak uyku kalitesinde de suyun belirleyici bir görevi bulunuyor. Gün içinde yeterli oranda su tüketmek, cildin nem dengesini korumaya yardımcı olduğu gibi uyku sırasında da hücrelerin yenilenmesine katkıda bulunuyor. Buna karşın yeteri kadar su almamak, fazla yemek yemeyi bile tetiklediği için geç saatlerde acıkmaya yol açabiliyor.

İpek Nevresim Kullanın

İpek nevresim takımları, diğer nevresim kumaşlarının askine yüzünüzde yastık izi oluşmasına yol açmaz. Söz konusu yastık izleri, yüzünüzde daha kalıcı çizgilerin ve kırışıklıkların oluşmasını tetikler. Bu nedenle ipek kumaşlı nevresimlere öncelik tanımanızda fayda var.

Ayrıca uyurken kendinizi çok daha iyi ve konforlu hissetmenize olanak sağlar. Bunun yanı sıra yatak odanızın daha şık görünmesini sağlayarak dekorasyonunuza da katkıda bulunur. İpek kumaşın bir diğer sunduğu avantaj ise uyku sırasında saçlarınızın dolaşmasını önlemek olabilir. İpek nevresimlerin serili olduğu bir yatakta uyandığınızda kendinizi hem çok daha güzel hem de daha keyifli hissedebilirsiniz.

Yastık Kılıfınızı Sık Sık Değiştirin

Yastıklar, yüzünüzle direkt temas halinde oldukları için hijyenlerini sağlamak son derece kritiktir. Çünkü yastık yüzeyinde biriken kir ve bakteriler cildinizdeki gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Güzellik uykunuzun amacına uygun olması için en azından haftada 1 defa yastık kılıflarınızı değiştirmenizi öneririz. Ayrıca her yatışınızda yastığınızın diğer yüzeyini çevirirseniz yastık yüzeylerinin kirlenmesini biraz daha geciktirebilirsiniz.

Uyumadan Önce Yüzünüzü Yıkayın

Yatmaya hazırlanırken yüzünüzü yıkamaya üşeniyor ya da gerek duymuyor olabilirsiniz. Fakat gün içinde havadaki kirler cildinize yapışır ve gözeneklerin kapanmasına neden olur. Buna benzer şekilde makyaj ürünleri de yüzünüzde uzun süre kaldığında cildin nefes almasını önler. Güzellik uykusu sırasında cildin nefes alması ise oldukça önemlidir, dolayısıyla yatmadan önce yüzünüzü derinlemesine temizlemek için biraz zaman ayırmalısınız.

Nemlendirici Kullanın

Cildinizin uyku sırasında kurumasını önlemek, nemli kalmasına yardımcı olmak için cilt tipinize uygun bir nemlendirici ürün kullanmanızda yarar var. Hyalüronik asit bileşenini içeren nemlendiriciler, vücutta su tutmaya yardımcı oldukları için güzellik uykunuzun daha verimli olmasını sağlayacaktır. Vücudumuzda doğal olarak da bulunan hyalüronik asit oranını nemlendirici ürününüzle artırdığınızda kırışıklık oluşumunun önüne geçebilmeniz mümkün hale gelecektir. Buna ek olarak dudaklarınızı, ellerinizi ve ayaklarınızı da uykudan önce nemlendirmeyi unutmamalısınız.

Sırtüstü Uzanın

Tahmin edebileceğiniz gibi sırtüstüne yatarak uyuduğunuzda yüzünüze baskı uygulamamış olursunuz. Baskı olmaması ise kırışıklıkların cilt üzerine yerleşmemesini sağlayacaktır. Yüzünüzün sağ veya sol tarafına yattığınızda sözünü ettiğimiz baskı, yüzünüze eşit olarak dağılmaz. Dolayısıyla yüzünüzün bir tarafı diğerinden belirgin bir şekilde daha kırışık görünebilir. Böyle bir görünüme sahip olmak istemiyorsanız sırtüstü uzanarak yüzünüzün tamamen serbest kalmasını garantileyebilirsiniz.

Bonus: Uyku Saatlerinize Dikkat Edin

Erken uyuyup erken uyanmanın çok faydalı olduğu uzun yıllardır söylenir. Bu kadar ısrarla savunulmasının ardında bilimsel gerçekler elbette bilimsel gerçekler var. Hatta güzellik uykusu için en ideal saatlerin akşam 9 ve sabah 6 arası olduğu, araştırmalar sonucunda ortaya çıkan detaylardan biridir. Bu saatlerin ilk 3 saatinde vücudunuzda kan akışı uyarılır, sonraki 2 saat boyunca cildin beslenmesi ve onarılması söz konusudur ve son 2 saat içinde de gece boyunca çalışan vücut dinlenme fırsatı bulur.

Güzellik uykusu hakkında ayrıntıları öğrendikten sonra kişisel bakımınızı doğru yapıp yapmadığınızı öğrenmek için Kişisel Bakım Nedir, Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar